Virusborttagning

Virusborttagning är en vanlig förekommande uppgift för oss. Tyvärr är det allt fler kunder som råkar ut för olika typer av virus och det kan ställa till det rejält för såväl kunden själv som för dess kollegor och vänner som man kommunicerar med, då spridningsrisken på många virus är mycket hög.

Det finns ett flertal olika typer av virus – alltifrån de som “bara” visar olika annonser, till de som spärrar datorn om man inte uppger sitt kreditkortsnummer eller de som formaterar hela hårddisken.

Våra rekommendationer för att minimera risken av att drabbas av virus samt lite allmänna säkerhetsråd:

1. Skaffa en bra säkerhetslösning (vi rekommenderar Avast som har ett stort utbud, för såväl hemanvändare som företag).

2. Se till att ditt operativsystem är uppdaterat.

3. Öppna inte mail från okända avsändare (och ännu mer viktigt – klicka inte på länkar eller på bifogade filer).

4. Skriv inte kontouppgifter, kreditkortsnummer eller annan känslig information i ett mail – det är lika osäkert som att skicka ett vykort.

5. Ta det försiktigt när du besöker websidor där du inte har varit innan.

6. Ladda endast hem filer från kända platser och kör alltid en virusscanning på det du laddat ner innan du kör de nedladdade filerna.

7. Använd olika lösenord till olika tjänster. Det är smidigt att använda samma lösenord till allt men väldigt farligt om man då blir av med det.

8. Lösenorden ska vara starka, inte enbart “1234”. Helst minst åtta tecken, blanda små och stora bokstäver, siffror och specialtecken.

9. Om du ska betala något med ditt kort, kontrollera att det alltid står “https://” och inte enbart “http://” i början av adressfältet i webläsaren.

10. Se upp för oskyddade trådlösa nätverk. Ett oskyddat trådlöst nätverk är ett sådant som du kan ansluta till utan att behöva ange något lösenord (väldigt vanligt på caféer och hotell). Informationen som skickas från din dator (t.ex. inloggningsuppgifter) kan då väldigt lätt avlyssnas och komma i orätta händer. I många fall så finns dock enbart oskyddade nätverk att tillgå och då bör man använda en s.k. VPN-anslutning (kontakta oss för mer information).

Oavsett om du har fått ett virus eller vill diskutera förebyggande åtgärder – välkommen att ta kontakt med oss!